header

HomeKoorGeschiedenisDirigentBestuurActueelAgendaMultimediaContact

 

 

Facebook

Gevarieerd kerstconcert van Con Amore

22 december 2014 19:24

  • foto's: Hans Heerink

Johan Neppelenbroek, voorzitter van Con Amore, zei het in zijn openingswoord al: traditioneel vindt op de vierde zondag van de advent het jaarlijkse kerstconcert van dit Lemelerveldse koor plaats.  Dit jaar vormde daarop geen uitzondering en dus konden de bezoekers op zondag 21 december in de redelijk gevulde Heilig Hart-kerk genieten van een prachtig concert van Con Amore. Daaraan leverde ook vrouwenkoor Quodlibet uit Vilsteren, dat net als het Lemelerveldse koor onder leiding staat van dirigent Wim van Lenthe, dit keer een belangrijke bijdrage. Het repertoire van het twintigtal dames zorgde voor een welkome afwisseling met de vaak wat meer klassiek georiënteerde werken die Con Amore uitvoerde.
Con Amore begon met het Kyrie uit de Stille Nacht Messe van Hans Klier. Hierin was al meteen een mooie rol weggelegd voor de leden van het Harderwijks Strijkorkest, die al jaren hun medewerking verlenen aan de concerten van Con Amore. De strijkinstrumenten geven aan zo’n optreden toch een bepaalde kerstsfeer. Ook organist en pianist Bert Bootsma had een belangrijk aandeel in het geheel. Het koor maakte in het Kyrie een uitstekende indruk. Con Amore vervolgde met het Gloria uit de Orgelmesse van Wolfgang Amadeus Mozart en het Agnus Dei uit hetzelfde werk. Het is repertoire dat het koor op het lijf is geschreven. “De popmuziek van 250 jaar geleden”, zo omschreef Johan Neppelenbroek de composities van Mozart.
Quodlibet bracht als eerste ‘When Mary sang her Lullaby’, een modern Engels kerstlied dat mooi contrasteerde met het werk van Mozart. In dit lied demonstreerde het vrouwenensemble een mooie koorklank en ook de balans tussen de drie stemmen was perfect. In ‘Baby in a manger’ was een grote rol weggelegd voor de alten, die een mooie, warme klank lieten horen. Quodlibet sloot het eerste blokje af met het mooi gezongen ‘Mary did you know?’.
Na ‘God rest you merry, gentleman’, dat door beide koren gezamenlijk werd gezongen, bracht Con Amore ‘A Christmas Carol’ van Harold Darke, waarin de solo was weggelegd voor Yvonne Boerdam. Zij is lid van Con Amore, maar in de regio een veelgevraagd soliste. Ook in de kerstconcerten van Con Amore heeft zij elk jaar een groot aandeel. In het werk van Darke kwam haar stem prima tot zijn recht. Dat gold ook voor ‘All is well’, een moderne song van de Amerikaan Michael W. Smith. Weer terug naar klassiek repertoire ging Con Amore met een aantal delen uit een mis van Vivaldi, waarin het orkest weer een mooi aandeel had. In het tweede deel klonk het koor hier en daar niet helemaal overtuigend, maar in het derde deel werd dat keurig rechtgezet.
Quodlibet vervolgde met ‘Maria durch ein Dornwald ging’, een Duits adventslied dat a capella werd uitgevoerd. Het werd betoverend mooi en spatzuiver gezongen en dat werd door het publiek beloond met een warm applaus. Na ‘Scots Nativity’ klonk het ‘Way down in Bethlehem’, waarin de sopranen het soms wat lastig hadden met de hoogte in combinatie met het rappe tempo. Niettemin kon de bijdrage van Quodlibet aan dit concert rekenen op een groot applaus. “Zingende engeltjes vind je ook in Vilsteren”, concludeerde Con Amore-voorzitter Johan Neppelenbroek.
Het was daarna de beurt aan Con Amore met ‘My Peace I leave with you’ van Judith Snowdon, waar Yvonne Boerdam de solopartij vervulde. Uiteraard kon een lied van John Rutter deze avond ook niet ontbreken. Het ‘Weihnachts Wiegenlied’ van deze hedendaagse Britse componist werd door Con Amore met veel gevoel gezongen. Yvonne Boerdam nam daarna solo ‘Irish Blessing’ voor haar rekening, dat ze prachtig zong. Con Amore mag trots zijn dat het zo’n soliste in zijn gelederen heeft. Het bijna 200 jaar oude ‘Stille Nacht ontbrak op dit kerstconcert natuurlijk niet. Con Amore zong het lied van Franz Gruber adembenemend mooi, met een mooie opbouw qua dynamiek. Nadat alle medewerkenden aan het concert waren bedankt, zongen beide koren samen ‘Joy to the World’ van Georg Friedrich Händel. Een mooie afsluiting van een prachtig concert.

Voor meer foto's van het kerstconcert bekijk hier de foto's die Ton Herbrink heeft genomen.

© www.sukerbiet.nl 2014